Vaccinationsdags

58810-26
Imorgon så är det dags för min lilla bebis att få sin första vaccination. Eller den första av tre gånger. Det är ju ett trippelvaccin. Men det gör så ont i mig och höra hur ledsen hon kommer att bli när dom sticker och sprutar in vaccinet i låret på henne. Hon förstår ju inte vad som händer stackarn. När min åttaåring skulle få vaccinet så var det två sprutor som hon fick, en i varsitt lår. Usch vad hon skrek, det skar hjärtat ur kroppen på mig. Men nu har dom komprimerat innehållet i sputorna till en och det är mindre vätska också än det var i två sammanlagt förut. Ja så det är ju skönt iallafall. Det är många nu som väljer att inte vaccinera sina barn, men jag vill ha vaccinet till dom. Det är farliga sjukdomar som dom skyddas ifrån. Många tror nog att vissa av sjukdomarna inte finns längre, men det gör dom i allra högsta grad. Och idag när vi reser så mycket ut i världen så är ju naturligtvis smittrisken större. Så vad är det då som man vaccineras för?

Difteri: Mkt svår svalgsjukdom, ofta med dödlig utgång. Orsakas av difteribakterier som i blodet avger ett gift, vilket skadar flera organ.

Stelkramp: Ger svåra kramper som kan leda till andningsförlamning. Bakterierna finns naturligt i naturen och kan komma in genom ett sår.

Kikhosta: Hostattacker med kvävningsskänsla och kräkningar. Kan hålla på upp till sex veckor. Antibiotika hjälper endast om det tas i ett tidigt sjukdomsförlopp.

Polio: Även kallad barnförlamning är en farlig virussjukdom som kan leda till bestående förlamning.

Hemophilus influenzae typ b: Kan orsaka varig hjärhinneinflammation som kan leda till döden eller ge bestående neurologiska handikapp. Vaccinationen skyddar också mot struplocksinflamation som kan vara livshotande.

Mässling: Mycket smittsam virussjukdom som kan ge svår hjärninflammation med neurologiska handikapp som följd.

Påssjuka: Kan ge manlig sterilitet och svår hjärninflamation med dövhet som följd.

Röda hund: Kan ge fosterskador hos gravida kvinnor.

Tuberkolos: En av de mest spridda virussjukdomarna i hela världen. Väldigt svårbehandlad och man får ofta problem resten av livet. Väldigt smittsamt.

Ja efter att ha läst det där så står det ganska klart att jag vill vaccinera mina barn. Men det är upp till varje förälder att ta det beslutet själva. Biverkningar blir det ganska ofta efter en vaccination. Ofta rådnad på stickstället, feber och barnet kan även få ont. Därför rekomenderas att man har barnalvedon hemma för att kunna ta efter vaccinationen för att förebygga sådant. Besvären går oftast över under det första dygnet.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0